Thursday, 26 January 2017

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR







Gambor Sumber Wak Google


Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.
Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang kedua,

“.. adakah kita memerlukan sinki mangkuk tunggal, mangkuk double atau mangkuk triplet..”

“…adakah kita hanya memerlu sinki mangkuk tunggal yang boleh dipelbagaikan atau sinki yang mempunya fungsi yang berbeza..”


Setelah tahu jawaban kita dari dua soalan tersebut, baru lah kita boleh ula memilih sinki. Ini adalah kerana dipasaran sekarang, terlalu banyak lambakan sinki yang mungkin tidak sesuai dengan keperluan kita,
Dengan cara ini juga, kita akan dapat berjimat dan tidak membeli yang pada akhirnya kita tidak menggunakannya.

SINKI : MANGKUK SINGLE YANG BESAR



Akak cabinet suka dengan sinki ni dan selalu gelarkan sinki ni SINKI MAKMAL. Ianya terdiri daripada mangkuk tunggal yang mempunyai kedalaman hamper 25cm dan lebar 90cm. Sinki ni kadang-kadang disalh gunakan dengan memandikan bayi dalam sinki. Hahhaha..
Sinki ni sesuai untuk tuan ruamh yang mempunyai hobi memasak dan kuantiti yang besar. Sinki jenis ini, selalunya telah lengkap dengan aksesori yang akan memudahkan kerja-kerja memasak. Haaaa…sape yang jenis peel bila memasak pakat lempor je bila dah siap memasak atau tengah mesak, tak nak pakai sudip A, baling je dalam sinki, ambik sudip C plak….memang sesuai sangat pakai sinki jenis ni.

SINKI: MANGKUK DOUBLE



Sinki jenis ni pun banyak rupa parasnya, sungguh memag ada dua mangkuk. Ada dua mangkuk dua-dua sam besar, ada yang sebelah besar, sebelah kecik… aa yang sama besar tapi tak sama ketinggian. Ianya juga dipilih bergantung kepada cara kita menggunakan dapur.
Namun begitu, besnya ada dua mangku ini, kita boleh pisahkan kegunaannya. Ataua kalau banyak pinggan mangkuk yang nak dicuci, boleh lah bekerjasama dengan suami untuk bercuci bersama-sama. Ringan sikit tugas tu kan..kan..kan..
Sinki yang mempunyai mangku yang tidak terlalu dalam, sekitar 5-6inci adalah sesuai unutk mencuci sayur dan bahan masakan. Dengan kata lainnya kerja-kerja mencuci makanan. Jika mangkuk sini yang dalam 8-10 inci, sangat sesuai untuk mencuci peralatan memasak sebagai contoh, periuk kuali dan sebagainya.

SINKI : TIGA MANGKUK




Had ni special sikit, pada kebiasanya sinki jenis ini mempunyai 2 mangkuk besar dan 1 mangkuk kecil. 1 mangkuk kecil itu pada kebiasaanya adalah mangkuk yang mempunyai saluran pembuangan sisa makanan atau sisa pemotongan makanan.
Istimewanya sinki jenis ini, dari awal memproses makanan kita dah meminimakan dari kotoran. Dan kita dapat menjaga tahap kebersihan makanan dengan lebih baik. Tetapi, kita perlu lebih masa untuk membersihakannya. Maklumlah udah ada tiga mangkuk kannn…

Jenis-jenis sinki ini bukan sahaja berbeza dari paras rupa nya, malah dari segi harganya jugak. Sebab itu lah kita kena tahu, kita ni guna dapur jenis macam mana, andainya kita sememaang agak cerewet semua perkara mengambil berat… rigid, makanya kita kenala berbelanja lebih sedikit dengan memilik sinki 3 mangkuk ini.
Andai kata, kita sememangnya, Chef yang sering masak yang simple2.. bujang style, maka sinki dengan mangkuk tunggal adalah lebih praktikal.

Ini baru bab jenis sinki kome oiii…. Belum lagi bab material pembuatan sinki yang memain peranan penting jugak.

Kita sambung pada artikel lain pulak ye



Wednesday, 25 January 2017

Tips PILIH SINKI

   

  Sinki merupakan salah satu item penting didapur. Ianya memilik peranan yang vital sehingga kita harus menitik beratkan akan pemilihan dan pemeliharaannya. Memilih sinki haruslah disesuaikan dengan keperluan, rekabentuk dan fungsi dapur itu sendiri.

Secara amnya, kita tahu dan sememangnya kita menggunakan sinki sebegitu.

Fungsi sinki adalah seperti dibawah:-

a)  Mencuci bahan makanan seperti sayur, daging, buah-buahan dan sayur-sayuran.
B)  Mencuci peralatan dapur.


  Oleh itu adalah sangat penting agar kita memberi perhatian yang khusua pada item ini-sinki. Bagaimanakah cara memilih sinki yang ideal untuk ruang di kediaman kita. 



1. Kita kena tahu fungsi utama sinki.- Mencuci kotoran

2. Ketahui ruang atau luas kawasan untuk sinki ditempatkan. Kalau saiz dapur kita comel, pilihlah sinki yg bersaiz standard atau agak kecil. Sebaiknya sinki single bowl. Andai kata dapur memang comel, tetapi kita merupakan keluarga yang besar nak memasak sentiasa dalam kuantiti yang banyak, adalah sangat sesuai untuk memilik sinki double bowl.

3. Had ni kena perati betul2, sebelum nak beli tu kelebet bahan dasar sinki. Tengok punggung dia la. Had paling cun dan elok Stainless Steel atau Granite. Cun gila kalau dapat oakai sinki dari granite. Tentu-tentu sahaja semakin baik kualiti sinki semakin kacak harganya. Apa-apa pun bergamtung kepada keperluan dan kewangan kita.



4. Had ni memang kena betul cari plumber yang faham pasal sinki dan dapur. Kerja cun-cun. Sebab kalau kita beli sinki undermout lain kisah pemasangannya.  Kena makesure dapur kita tu jenis tahan dan kuat lagu mana. Sebab duk nak tahan dan tanggung sinki jenis tu.

Lebih kurang cerita pasal sinki macam ni la. ada lagi kisahnya. Nanti akak kabinet continue Hokey...

Wednesday, 18 January 2017

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan
1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nank di jadikan story...

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.
AWAS..!!!!
Baru-baru ni ada keluar di dada akhabr (ayat kelas & poyo kih7x) dapur kaca meletup dan meletus hampir meragut nyawa pengguna dapur tersebut.

Akak kabinet pun cuak gak. Seram aje kan. Sebenarnya banyak sangat punca boleh menjadikan dapur kaca tersebut tisak selamat untuk diguna.

Setelah dikaji dan digali. Pasal dapur ni pun akak kabinet pergi belajor kome tahu tak. Punya la gila apa2 sahaja pasal dapur.

Apa yang dapat akak kabinet simpulakan adalah seperti tips2 di bawah.

Sampai ayat yang ni, kome rajin baca kan. makanya akak kabinet harap kome teruskan memaca sehingga habis. dan praktik atau balik nanti cek dapur korang.

Ingat!!!.. Bukan hanya kena cantik, apa yang paling penting adalah KESELAMATAN.
Tip Kselamatan & Pemilihan Dapur Kaca.

Pilih Dapur Kaca

1. Pilih dan beli built in glass hob tahan panas sehingga 8000 c.
2. Carilah dapur yang tidak mudah berkarat seperti yang diperbuat daripada keluli tahan karat, kaca atau enamel. Dapur yang berbahan seperti di atas akan lebih tahan lama serta lebih mudah untuk dibersihkan.
3. Pastikan kedudukan glass hob stabil dan tidak mudah bergeser saiz lubang untuk built in dapur tu kena ngam-ngam, jgn ketat sgt...jgn longgar sgt.

4. Pilih dapur gas binaan dalam yang sesuai dengan keperluan harian. ini kome kena tahu kome jenis memasak mm mn. Memasak ala-ala malas ke...memasak ala-ala kenduri ke.

5. Sesuaikan dengan bajet anda. tapi pesan akak kabinet jangan le beli yang murah sangat. Ataupun jenama yang ntah hape-hape.
Tips Keselamatan Bagi Menggunakan Dapur Built In.

1. Pastikan tong kome tak duduk bawah dapur korang.
2., Dapur dan regulatornya berfungsi dengan baik.
2. Guna regulator bertanda SNI, dan ada safety lock.
3. Pakailah regulator yang ada pelindung agar tidak mudah rosak dan menghindari daripada gigitan tikus.
4. Periksa dan bersihkan dapur sekerap mungkin, minima tiga bulan sekali. Kalau akak kabinet, setiap 1 bulan sekali akak kabinet cek, setiap kali tukor tong gas.
Balik Rumah nanti kome cek dapur kome ye.




Tuesday, 17 January 2017

PENYEDUT ASAP????


Gambar : Sumber Dari Wakk Google
Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.

Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?

Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 

Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.

Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah sederhana atau pun kecil .


Ada dua fungsi cookerhood, iaitu:

1. Evakuasi.Asap terus dibuang ke luar ruangan melalui cerobong atau hose terus bersambung ke luar.

2.  Resirkulasi.

Asap yang ada di dalam ruangan dihisap, lalu dibersihkan dan dineutralkan  dengan sistem resirkulasi melalui Carbon Filter untuk meneutralkan aroma tidak sedap, sementara lonizer berfungsi untuk membunuh bakterai di udara. Sehingga, udara yang dialirkan kembali bebas bau, lebih bersih dan hygein

Jenis penghisap asap mengikut bentuk dan lokasi:-

1.  Island Hood. Alat penghisap asap yang memiliki cerobong di saluran pembuangan, letaknya di tengah ruangan yang di ikat di siling ruangan.


2.  Slim Line Hood. Berbentuk tipis dan tidak memiliki cerobong pengeluaran ke luar ruangan seperti pada island hood.
3.  Sliding Hood. Jenis ini cirinya terdapat pasa cara mengaktifkannya, iaitu dengan cara menggeser panelnya.


4.  Chimney Hood. Sama seperti island hood yaitu memiliki cerobong asap namun biasanya diletakkan di dinding rumah. 




Apapun jenis cookerhood yang digunakan harus disesuaikan dengan ukuran dapur yang digunakan. Selain itu, juga harus dipastikan jarak yang ideal antara cookerhood dan stove.

Jarak yang disarankan adalah sekitar 65 – 75 cm agar asap hasil memasak dapat disedut oleh cookerhood sebelum sempat menyebar memenuhi ruang dapur

Tips menyelenggara cookerhood:-

1.  Lakukan pembersihan badan bahagian luar dari penghisap asap segera setiap selesai dilakukannya kegiatan masak-memasak di dapur. Caranya, lap menggunakan kain yang lembut dan kering agar tidak meggores badan alat.  

2.  Gunakan kain yang telah dicelupkan dgn sabun  agar sisa-sisa lemak mudah dibersihkan.

3.  Cuci saringan dengan air yang telah dicampur sabun .

4.  Pembersihan saringan dilakukan sesuai dengan jadual kegiatan masak-memasak, bila kegiatan memasak dilakukan setiap hari dengan waktu yang lama, maka pembersihan saringan dilakukan minimal dua hari sekali, tetapi bila jarang memasak di dapur maka pembersihan saringan cukup dilakukan seminggu sekali atau bila saringan telah terlihat kotor oleh jelaga.

5.  Untuk mencegah haiwan seperti nyamuk, lipas, atau tikus masuk ke saluran maka untuk penghisap asap jenis Chimney sebaiknya menutup cerobong yang ada di luar rumah dengan ram/ kawat anti nyamuk agar jangan sampai cerobong ini menjadi pintu masuknya binatang2 dari luar rumah dan membuat dapur kita tidak sihat.

Nanki kak ct share lagi ye.

Friday, 13 January 2017

BAHAN UNTUK KABINET

Kalau sembang pasal pemilihan bahan dalam pembuatan kabinet dapur. Akak kabinet memang selalunya terghairah terlebih.
Kabinet dapur atau apa2 perabut lekapan ada banyak jenis bahan yang boleh digunakan.
Ianya turut bergantung kepada jenis perabut yang hendak dibuat.
Bila sebut pasal ketahanan. Kebanyakkan kita, bukan orang je, akak kabinet pun sama, kita nak buatt sekali dan pakai dan tahan selama- lamanya.
Setiap satu bahan ada keistimewaannya tersendiri. Juga Pantang larang dalam penjagaan gaannya.
Kita cek apa bahan kabinet yg akak kabinet ada.
1. Nyatuh Padu / org selalu sebut as Aolid Nyatuh
2. Solid wood / adalah papan penuh dari pelbagai jenis kayu.
3. Laminated Melamine
4. Laminated Matrix / org kita sebut as formika
5. Maica
6. Glass Paint/ 2 G
7. 3 G
8. 4 G
9. Bronzes Glass
10. Acrylic
11. Frostwd Glass
Perghhh... banyakkan...???.
Kelabu mata kan..???
Any pertanyaan...boleh je sergah opis akak kabinet. Kime boleh tgk, pegang, rasa, raba..kokak sampel2 bahan tersebut.
Tak de kena bayor pun kome.
Alamatnya
No.38, Medan Mak Intan
Jalan Mahkota
36000 Teluk Intan
Perak.
Pape leh roger
017-586 4878

MELAMINE BERLAMINASI

Sekarang terdapat banyak bahan yang boleh digunakan dalam pembuatan perabut. Terutamanya kabinet. Yang kini sangat popular adalah papan atau panel melamine berlaminasi (akan di tulis sebagai Laminated Melamine)
Laminated Melamine adalah sejenis panel papan dari kayu yang diproses menjadi serbuk kayu yang kompakkan dengan tekanan yang amat tinggi menjadi sekeping panel. Kemudian dilaminasi dengan tekanan yang tinggi bersama kulit yang dicetak mengikut rekabentuk tertentu.
Ini adalah produk yang terhasil apabila kulit nipis ditekan pada tekanan yang tinggi 300-500psi untuk menjadi papan.
Ia sangat sesuai untuk digunakan dalam pembuatan pintu kabinet dapur kerana kualiti, ketahanan dan kepelbagaian warna.
Papan ini kalis air dengan syarat kulit laminasi masih kekal, tiada sebarang luka atau sompekkan.
Kerja- kerja akhir perlu dilakukan dalam menjadikannya pintu mahupun badan kabinet/perabut.
Pada kebiasaannya, pengusaha perabut menggunakan lapisan plastik Veneer berwarna sebagai kerja akhir menutup keliling papan tersebut.
Namun begitu, bengkel perabut akak kabinet menggunakan kepingan aluminium sebagai penutup keliling papan tersebut.
Ianya adalah untuk memberikan effect moden dan ketahanan yag lebih lama.

Saturday, 7 January 2017

MANFAATKAN RUANG BAWAH TANGGA


Tempahan Siap Pada 5hb Januari 2017

Ruang di bawah tangga, seringkali menjadi ruang yang tidak dimanfaatkan dengan baik. Paling Umum, pemilik rumah hanya menjadikannya sebuah stor tanpa almari, tempat menyembunyikan barang-barang yang jarang dipakai. Padahal, ruang sempit ini boleh digunakan untuk perkara lain.

Ada banyak pilihan untuk menggunakan ruang di bawah tangga, sebagai contoh boleh dijadikani bilik mandi, peti simpanan, atau rak.
Cumanya jika hendak dijadikan bilik mandi, kedudukan tangga mestilah sesuai dan saiz tangga perlu lebih lebar dan besar supaya bilikmandi dapat digunakan dengan selesa.
Menjadi ruang bawah tangga sebagai bilik air sangat jarang dibuat, kerana kedudukan tangga, kediaman di Malaysia ini (perumahan) sering mengadapa ruang tamu.


Sumber : Wak google
Pilihan kedua, yang paling sering dilakukan orang adalah membuat peti simpanan atau almari kasut. ruangt ini digunakan oleh para pemilik rumah yang mempunyai ruang bawah tangga sempit sehingga, ruang itu hanya boleh memuatkan kabinet kasut
Rak Buku.

Dalam membuat kabinet buku diruangan bawah tangga, kita mengambil saiz sepadan rak buku, makanya akan ada ruang dibelakang kabinet tersebut yang akan ditinggalkan kosong.

Sungguhpun begitu, ada beberapa jenis buku yang kurang sesuai untuk ditempatkan diruangan kabinet bawah tangga. Sebagai contoh buku-buku keagamaan dan kitab-kitab agama dan yang sewaktu dengannya.
Maklumlah tangga, kita akan pijak diatasnya, so kurang sesuai lah nak letak buku dibawahnya.


Kabinet Display
Maksudnya untuk simpan aksesori hiasan, pinggan mangkuk cantik sebagai hiasam mahupun piala atau pingat2 yang diperolehi. Berikan sentuhan lampu sorot yang mengarah ke foto agar fokus pandangan jatuh ke foto. Pehhggg…cantik beb.

Sumber : Wak Google

Sumber Wak Google

Ruang bawah tangga boleh dijadikan:-
  1. Kabinet Panel Dan TV
  2. Kabinet Dapur
  3. Kabinet Buku
  4. Kabinet Kasut
  5. Kabinet Display
  6. Ruang Kerja – SOHO

Namun begitu ianya bergantung kepada dimana kedudukan tangga tersebut.
  1. Ruang Tamu
  2. Ruang Makan
  3. Ruang Dapur
  4. Ruang Family
Nah, mulai saat ini, cubalah untuk memanfaatkan kembali ruang kosong di bawah tangga anda. Jika anda mempunyai ruang kosong di bawah tangga, tanya kami.










Saturday, 31 December 2016

SINKI STAINESS STEEL TAPI KENAPA BOLEH BERKARAT?



Pada asasnya semua orang tahu, bahan yang diperbuat daripada STAINLESS STEEL tidak akan berkarat.

kan..kan...kan..?

Akak Kabinet pun berfikir macam tu gak dulu. Sebabnya pada namanya sahaja NO STAIN... STAINLESS ... tapi akak kabinet sila.

Pada 2 tahun lepas, akak kabinet jadi sangat SURPRISED bila sinki stainless steel akak kabinet yang berada dipejabat, BERKARAT.

Termenung akak kabinet untuk satu tempoah yang lama.

".. apa heinya boleh berkarat.. aku beli STAINLESS STEEL kut... dalam opis lagi... tak de access air pun....krik..krik..krik..."

" Kak Ct kenapa sinki saya berkarat..:

Tak lama lepas tu, ada clinet jugak yang komple benda yang sama... siniki dapur diaorang berkarat.."

".. tak boleh jadi ni,,, ape heinya..."

Sehingga la satu hari, supplier akak kabinet datang pejabat... dan kct terinagat akan beberapa kes yang berlaku..

Dia pun pelik... dia balik kilang.. dan bertanyakan senior nya..

Hampir beberepa minggu kct dapat dah jawapan nya...kenapa SINKI STAINLESS STEEL boleh berkarat...

Kome nak tahu tak...??... Mcm mana boleh berkarat..?
Kome Nak tahu tak..mcm mn tak bagi berkarat..?

Ilmu yang kak Ct baru dapat bbrp bulan yang sudah... itu pun baru sekarang nak share dengan korang...kann?.. teruk betui.....kih7x...jangan marah ngek

PERTAMA-tamanya...

1. Material Stainless Steel memang TIDAK AKAN BERKARAT jika terkena AIR.

Namun begitu, Dalam keadaan sekeliling yang 

  i.  mempunyai OKSIGEN yang RENDAH
 ii.  kewujudan garam yang TINGGI
iii.  bahan pencuci yang mengandungi Chemical Yang Tinggi
iv.  Racun Perosak

SINKI STAINLESS STEEL BOLEH BERKARAT

korang jangan tak tahu ...kih7x... kat dapur kita... mmg la..dan tentunya ada GARAM.

Tahap KEBOLEH KARATAN ( apa jenis ayat la ni) ... bergantung kepada GRED STAINLESS STEEL.

Korang jangan tak tahu, Stainless Steel Pun ada GRED. 

Selalunya, Sinki Yang Stainless Steel Yang Tebal, agak lambat atau susah nak berkarat. Kalalu yang nipis tu, sangat cepatla berkarat.

Gred Stainless Steel ada beberapa jenis

302

303

304

Dan Gred 304 adalah yang paling tahan.

Jika korang nak beli sinki, dapatkan dari gred 304, dan pda kebiasaanya, sinki 304 adalah sangat tebal dan harganya sangat Mahal.

Berbaloi berbelanja lebih sikit kerana ianya tahan lama.

Sungguhpun begitu, jika korang dah beli yang murah atau pun yang bukan GRED 304, jangan bersedih. Sinki korang tidaklah akan roboh dalam msa terdekat ni. 

Korang booleh kawal proses pengarata tersebut.

1. Jangan Simpan Minyak Tanah Dibawah Sinki 
2. Jangan Sembur Racun Perosak / Semburan Anti Anai-anai dibawah sinki korang.
3. Jangan biarkan sisa minyak dan makanan berasa lama di dalam sinki.

Dan korang MESTILAH disiplinkan diri untuk sentiasa bersihkan sinki selepas digunakan bagi menjamin ketahanannya.






JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Gambor Sumber Wak Google Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah ...