TIP

9 PERKARA YANG WAJIB KORANG AMBIL KIRA SEBELUM MEMBUAT UBAHUSUAI DAPUR.

Dapur adalah “JANTUNG’ bagi sesebuah rumah. Disinilah menjadi pusat ‘hiburan’ sesebuah. Semua orang pasti menginnginkan ruang dapur yang Indah dan dan luas.

Kini, adalah menjadi trend kepada pemaju perumahan membina rumah dengan rekaan dan susunatur ruang dapur agak terhad. Bagi mereka yang mempunyai peruntukkan bagi kerja-kerja ubahsuai, 9 perkara perlu dipertimbangkan sebelum kita membuat keputusan untuk membuat kerja-kerja ubahsuai ruang dapur.

Rujuk senarai semak kami ini, sebagai panduan.

Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa setiap pemilik rumah impian pengubahsuaian dapur. Tetapi adakah anda benar-benar tahu apa yang terlibat?

1.  TENTUKAN BAJET yang sebenar. Sebelum anda memulakannya, tentukan bajet anda. Berkomunikasi atau beritahu kepada kontraktor anda supaya kedua pihak jelas. Pihak kontraktor akan menyediakan rekabentuk dan cadangan bahan-bahan mengikut peruntukkan anda.

2. TEMPOH MASA SIAP. Bertanyakan kepada kontraktor anda tentang tempoh siap kerja-kerja ubahsuai tersebut. Pada kebiasaan, tempoh siap paling singkat adalah 10-14hari bekerja atau paling lama pun 30-45hari. Kedua-dua tempoh ini bergantung kepada jenis ubahsuai yang akan dijalankan.

3. PERTIMBANGKAN UBAH DAN ALIH SUMBER AIR MASUK DAN ELEKTRIKAL MASUK ASAL.Pertimbangkan jika ada paip perlu dipindahkan. itu, bercakap dengan kontraktor anda tentang kemungkinan - dan perbelanjaannya.

 4. SEDIAKAN PERMIT. Sesetengah jenis ubahsuai memerlukan permit kerajaan tempatan .Ini adalah penting terutamanya apabila anda cuba untuk menjual atau membiayai semula rumah anda, kerana pembeli dan peminjam akan ingin memastikan bahawa pengubahsuaian anda mematuhi kod badan-badan berwajib.

 5. TENTUKAN RUANG STOR & PENYIMPANAN. Memikirkan berapa banyak simpanan yang anda mahu. Pastikan anda berfikir melalui semua barangan di dapur anda.
6. ALIRAN UDARA. Bergantung kepada keadaan tetingkap anda, anda mungkin akan mahu beberapa cara untuk melepaskan apa-apa bau masakan dan asap. Pertimbangkan pilihan anda dan bercakap dengan kontraktor anda tentang bagaimana anda akan melepaskan yang bau masakan ke luar.

 7. PILIH PERALATAN.

8. FUNGSI SUSUN ATUR. Sebagai Apa yang ia akan menjadi seperti jika semua laci dan peralatan anda sedang digunakan pada masa yang sama? Jika mesin basuh pinggan mangkuk terbuka, anda akan dapat untuk mendapatkan ke tong sampah? Pastikan untuk berfikir dengan teliti melalui sebelum anda meluluskan pelan lantai.

9. Akhir sekali,NEGOTIABLE . Maklumkan kepada kontraktor anda barang, bahan datau peralatan yang wajib ada di ruag dapur anda dan anda tidak boleh hidup atau tidak boleh berada di dapur jika barnagan atau [eralatan itu tida ada. Ini bermaksud kontraktor akan merekabentuk tanpa gagal supaya peralatan tersebut pasti ada di dapur baru anda nanti.

Diharapak dengan panduan ini membantu anda dalam proses sebelum membuat kerja-kerja ubahsuai dapur anda.TIPS MEMBESARKAN DAPUR YANG KECILADAKAH ANDA BENCI DAPUR ANDA? 

Adakah ia berasa seperti anda tidak punya ruang yang cukup? Pada masa kini, dengan harga bahan binaan bangunan yang semakin tinggi, rumah-rumah yang lebih kecil dan dapur yang lebih kecil adalah NORMAL. Rekabentuk dapur yang kecil boleh memberikan masalah kepada pengguna. Akibatnya, dapur kecil bukan sahaja berasa sempit tetapi mencari ruang yang cukup boleh menjadi sukar. Walau bagaimanapun, JANGAN berputus asa. Beberapa tips berikut adalah menjimatkan dan boleh membuat hidup anda lebih mudah.


CARA MENGATASI DAPUR KECIL

 1. Dinding, Siling Dan Worktop haruslah berwarna cerah. Ianya akan membuat dapur seolah-olah lebih besar. Anda boleh jugak mengecat warna sedikit gelap pada dinding laluan masuk dapur tersebut agar dapur tersebut akan kelihatan seperti memanjang.
 2. Biarkan cahaya matahari masuk. Pertimbangkan tidak menggunakan mana-mana langsir. Kalau Nak guna pun, gunakan dari jenis kain jarang macam kain kelambu.
 3. Kabinet yang tinggi hingga ke siling dia membuat dapur kelihatan lebih besar dan memberikan ruang penyimpanan yang lebih banyak.
 4. Kabinet tanpa pintu (open shelf) atau pintu kabinet kaca boleh membuat dapur kelihatan lebih besar.
 5. TIdak terlalu mendeko dinding dapur anda kerana ianya boleh membuat ruang lebih terhad. Adalah lebih baik dinding kosong tersebut di gantung dengan rak.
 6.  Menggantung bakul boleh menyimpan barang tambahan.
 7. Jika ada ruang yang cukup, anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakan rak buku untuk menyimpan barang-barang tambahan seperti buku masakan, barangan dalam tin, dan lain-lain.
 8. Menggunakan dan memasang di bawah kabinet dengan lampu dan ianya boleh membuat dapur kelihatan lebih besar.
 9. Susun dengan lebih teratur kabinet anda untuk membuat lebih banyak ruang.
 10. Menggunakan peralatan di bawah kaunter dan base unit.- Rak periuk boleh membuat ruang kabinet lebih banyak yang ada.
 11. Elakkan dapur bersepah dan elakkan pelbagai barangan berada di atas kaunter top.
 12. Simpan di Stor bagi peralatan yang anda tidak perlu. Jika anda tidak menggunakan peralatan tersebut dalam  tempoh setahun, anda mungkin tidak memerlukannya dan boleh dipertimbangkan sama ada untuk dibuang atau di beri pada orang lain. Tambahan pula, barangan lain hanya membuat dapur anda kelihatan lebih bersepah.
 13. Rak dawai boleh digantung di atas pintu dapur anda untuk menyimpan barang-barang.
 14. Rak dawai untuk bahagian dalam pintu kabinet juga boleh membebaskan lebih banyak ruang.
 15. Anda boleh membuat laci tambahan tersedia dengan menyimpan semua peralatan dapur.
 16. Menggunakan dua peringkat tetingkat boleh membuat lebih banyak ruang di dalam kabinet rempah anda.
 17. Pertimbangkan membeli unit penyimpanan laci plastik untuk memegang tuala hidangan atau lain-lain barang-barang dapur pelbagai.

Dengan menggunakan beberapa tips ini, anda boleh mengatasi ruang dapur kecil, dan mempunyai ruang kerja yang lebih menyeronokkan untuk menyiapkan makanan dan berbahagia bersama keluarga.

No comments:

Post a Comment

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Gambor Sumber Wak Google Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah ...